Matnyttigt i sommar

Bruschetta (4 port)

* 1 st mindre baguette (eller annat ljust bröd) * 3 tomater  * 1 vitlöksklyfta (eller två) * 1 parmesanostbit * 1 msk vitvinsvinäger * svartpeppar * salt * 1 kruka basilika  * olivolja

Italiensk mat gillar jag skarpt. Bruschetta är en liten rätt som ofta fungerar utmärkt som aptitretare/förrätt. Enkelt är det också att fixa till. Sätt på ugnen och värm till ca 230 grader. Skär baguetten i skivor eller något annat ljust, gott bröd du har. Lägg på plåt och ringla över olivolja. Låt dem bli lagom bruna. Kanske 5 minuter eller så.

Skär tomaterna i bitar och blanda ihop med en pressad vitlöksklyfta, vitvinsvinäger, svartpeppar, salt och vänd ner hackad basilika. Lägg upp på de varma bröden och riv över rikligt med parmesan (grovt). Garnera med några basilikablad. Ett lättare rött vin (italienskt) funkar utmärkt till.   

Toast Skagen (4 port)

* 1 liten rödlök * lite ordentligt med färsk dill * 250 g handskalade räkor * 3 msk majonnäs och 4 msk creme fraiche * 1 citron (ekologisk) * lite löjrom eller tångkaviar * 4 skivor ljust surdegsbröd * salt och peppar * smör

Finhacka rödlöken. Hacka även dillen men spara fyra dillkvistar till garnering. Häll av från räkorna. Blanda räkor, rödlök, dill, creme fraiche, majonnäs, rivet citronskal och lite pressad citron i en bunke. Salta och peppra tills du är nöjd. Dags att steka brödskivorna i rejält med smör till de blir gyllene. Lägg upp brödet på fyra tallrikar och lägg på skagenröran. Montera lite rom eller kaviar ovanpå och garnera med en dillkvist. Vips så har du en lyxig Toast Skagen fixad, en klassiker. Drick en Chablis eller en ljus öl (lager) till.

Semifreddo (ca 8 port)

* 100 g mörk choklad * 4 ägg * 2 msk strösocker * 2 dl grädde och 2 dl turkisk matyoghurt * 0,5 dl Marsalavin * 1 dl rostade och hackade mandlar * Garnering: färska hallon, blåbär och rostad mandel i flagor 

Här kommer en italiensk dessert som bara inte går att motstå. Semifreddo är en glassdessert/parfait som kan göras med massor av olika smaker. Lämpligen läggs den i en brödform när den ska frysas.

Förbered fyllningen som du vill ha. Rosta och hacka nötter samt grovhacka choklad eller annan fyllning. Du kan låta fantasin flöda om du vill.

Knäck äggen och lägg äggulor och vitor i varsin bunke.                       Vispa äggvitorna till ett fast skum och äggulorna med sockret i några minuter tills det är luftigt. Vispa ner vinet i äggulevispet. Vispa sedan grädden i en stor bunke. Den ska vara nästan fast. Vispa ner yoghurt och äggulevispet.

Klä in formen (brödform eller något annat lämpligt) med plastfilm. Vänd ner fyllningen av hackad choklad och nötter i gräddblandningen, eller vad du valt att ha i. Vänd ner den vispade äggvitan sist. Häll smeten i formen. Frys i minst 4 timmar. Låt den tina i kylskåp en timme innan servering. Skär upp i lämpliga bitar och garnera förslagsvis med färska bär, riven choklad och hackade nötter. Ta det som du gillar. Drick gärna en Recioto till.